ניתוחי חניכיים

השתלת חניכיים – פעולה נפוצה המיועדת לשמור על בריאות השיניים ושלמות חלל הפה. מהם הגורמים לנסיגת חניכיים, כיצד בוחרים בשיטת ההשתלה המתאימה ומהם הסיבוכים העלולים להתעורר בעקבות ההליך? כל התשובות – בכתבה הבאה

אם רופא השיניים שלך אמר לך לאחרונה שעליך לעבור השתלת חניכיים, אין צורך להיכנס ללחץ. לעתים קרובות ניתוח חניכיים הכרחי כדי למנוע נזקים שיכולים להיגרם לשיניים בעקבות נסיגת חניכיים. במקרים אחרים מבצעים ניתוח השתלת חניכיים כדי לשפר את מראה החיוך.

מהי נסיגת חניכיים?

מדובר בתהליך שבמהלכו הרקמה שמקיפה את השן, נסוגה אחורה וחושפת את השן יתר על מידה ואפילו את השורש של השן. נסיבת חניכיים עלולה לגרום לנשירת שיניים ולפגוע בעצם הלסת. מדובר בבעיה די נפוצה – היא פוגעת ב-4% עד 12% מהמבוגרים ולרוב מגלים אותה כבר בשלב מאוחר יחסית.

נסיגת חניכיים יכולה להתרחש מסיבות הבאות: טראומה מכנית, בעקבות צחצוח שיניים אינטנסיבי או חזק, פירסינג בשפה או בלשון, שימוש לקוי בקיסמי שיניים ועוד. לעתים זה קורה דווקא בגלל היגיינה ירודה, בעקבות חיידקים והצטברות האבנית. ישנן עוד סיבות להתפתחות נסיגת חניכיים, למשל, טיפול אורתודנטי, טיפולי שיניים שונים, מגע של חומרים כימיים, גנטיקה ואפילו עישון.

מאחר ומדובר בתהליך הדרגתי, אנשים רבים אפילו לא שמים לב שהחניכיים שלהם נסוגו. עם זאת, שורש שן חשופה לא רק גורמת לבעיה אסתטית, אלא מעוררת רגישות לקור או חום. לפני שהמצב הופך להיות בלתי הפיך והשיניים שלך נושרות, חשוב לפנות לרופא שמתמחה בתחום.

כיצד מבצעת השתלת חניכיים?

ישנם ארבעה סוגים שונים של השתלת רקמת חניכיים. ההחלטה באיזה סוג השתלה להשתמש בתלויה בצרכים של המטופל ובחוות דעתו של רופא.

השתלת רקמות חיבור – השיטה הנפוצה ביותר, שמתאימה במקרה ששורש השן נחשף. במהלך הטיפול מבצעים חתך בחך (גג הפה) דרך החתך מוציאים רצועה של תת-אפיטל, רקמת חיבור. תופרים את הרצועה לרקמת החניכיים המקיפות את שורש השן החשופה. את החתך בגג הפה סוגרים באמצעות תפרים.

השתלת חניכיים חופשית – כמו במקרה קודם, סוג השתלה זה כולל שימוש ברקמות מגג הפה, אך בוחרים להשתמש ברקמות של החך עצמו ומצמידים אותן לאזורים המטופלים. בשיטה זו משתמשים לרוב אצל מטופלים בעלי חניכיים דקות, שזקוקים לרקמות נוספות כדי להרחיב את החניכיים.

השתלת חניכיים סביבתית – במקרה כזה הרקמות נלקחות מהחניכיים הסמוכות לשן שאותה רוצים לכסות. יוצרים דש – חתך חלקי שהקצה השני שלו נשאר מחובר ומכסים איתו את האזורים החשופים. שיטה זו מתאימה רק לאנשים עם שכבה עבה של רקמת חניכיים.

אלודרם – שיטת שיקום רקמות שנמצאת בשימוש רחב. האלודרם מאיץ בנייה מהירה של כלי דם, נדידה של כדוריות דם לבנות. מדובר בחומר שהוא חיצוני ובאמצעותו ניתן לבצע שיקום טבעי וחזק. היתרון של אלודרם ברור -אין צורך לקחת רקמות מאזורים אחרים בגוף.

תהליך ההחלמה

תהליך ההחלמה המלא לוקח בין שישה ושמונה שבועות, אך בדרך כלל ניתן לחזור הביתה מיד אחרי ניתוח השתלת חניכיים. חשוב מאד להקפיד על ביצוע מדויק של הוראות הרופא הקשורות לתזונה, פעילות גופנית וטיפול תרופתי. אסור לצחצח או להשתמש בחוט דנטלי עד להחלמה מלאה, ניתן רק לשטוף את הפה עם חומר מיוחד שישמור על היגיינת הפה לאורך כל התקופה. כמו כן, ימליץ הרופא ליטול אנטיביוטיקה כדי להפחית סיכון להופעת הדלקת. כשבועיים אחרי הניתוח התזונה צריכה לכלול רק מזון רך וקר, כדי לא לפצוע את החניכיים המחלימות.

סיבוכים בעקבות הניתוח

מדובר בפרוצדורה בעלת שיעור הצלחה גבוה, אך, כמו בכל התערבות כירורגית, יש סיכוי, אמנם נדיר, לסיבוכים. במקרים כאלה יש לפנות בדחיפות לרופא המטפל או לחדר המיון הקרוב:

נפיחות ושחרור התפרים – במידה ויש בעיית אספקת דם לרקמות המושתלות תיתכן הנפיחות ובעקבותיה אף שחרור התפרים.  

נשל של רקמות מהקשת העליונה – גם במקרה זה מדובר בסיבוך נדיר שקורה במקרה הרקמה נושרת מהקשת העליונה של הפה הקשורה לגודל השתל שנלקח. במקרה זה ניתן להשתמש במגן פלסטיק שקוף שישמור על האזור התורם.

זיהום – כמו בכל הליך כירורגי אחר, זיהום מעכב את ההחלמה של הפצע וגורם לכאבים ואי נוחות, כמו שזה קורה בדרך כלל לפצעי חלל הפה. הטיפול במקרה כזה יכלול מתן תרופה אנטי-בקטריאלית ושטיפות פה אנטי-בקטריאליות.

החלמה לא אחידה – לפעמים, לאחר ההשתלה הרקמות מחלימות באופן לא סימטרי ויש צורך לבצע הקטנה של הרקמות העודפות כדי לשמור על המראה האסתטי.

תחומי טיפול

כתרי E-MAX

כתרי EMAX ושימוש במכשיר CEREC ברוכים הבאים אל

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​